Lietuvos kolegijų direktorių konferencija

Naujienos

2022.10.27

LRT trumpai. Kurie abiturientai po dvejų metų turės laikyti matematikos egzaminą, o kurie galės nelaikyti?

Jei šių dienų dešimtoko siekis – įgyti vidurinį išsilavinimą patvirtinantį brandos atestatą, po dvejų metų pakaks išlaikyti du valstybinius brandos egzaminus, kurių vienas – lietuvių kalbos ir literatūros, o antras – bet kuris pasirinktas egzaminas, ir tai nebūtinai matematika. Vis dėlto jei siekis – studijos aukštojoje mokykloje (tiek valstybės finansuojamoje, tiek nefinansuojamoje vietoje), matematikos egzaminas bus privalomas, kaip jau patvirtinta.

Kaip neseniai LRT.lt aiškino švietimo, mokslo ir sporto viceministras Ramūnas Skaudžius, mokyklą baigsiantieji 2025-aisiais, kad įgytų brandos atestatą, turės išlaikyti bent du valstybinius brandos egzaminus, iš kurių vienas – lietuvių kalbos ir literatūros. Iki tol jie dvejus metus mokysis pagal naujas bendrojo ugdymo programas ir bus įveikę tarpinį įvertinimą vienuoliktoje klasėje (šis planas dar nepatvirtintas).

2027-aisiais baigsiantieji, kad įgytų atestatą, jau laikytų tris valstybinius egzaminus, vienas iš jų būtinai būtų lietuvių kalbos ir literatūros.

Šiuo metu, kad baigtum mokyklą, turi išlaikyti du egzaminus, vienas iš jų – lietuvių kalbos ir literatūros. Abu šie egzaminai gali būti mokykliniai.

Norintiems studijuoti universitete ar kolegijoje būtų keliamas aukštesnis reikalavimas – būti išlaikiusiam ir matematikos brandos egzaminą.

Praėjusį rudenį Seimas apsisprendė – griežtinamos stojimo į aukštąsias mokyklas sąlygos.

 Nuo 2024 m. visi stojantieji į aukštąsias mokyklas turės būti išlaikę bent 3 valstybinius brandos egzaminus: lietuvių kalbos ir literatūros, matematikos ir trečią – laisvai pasirenkamą paties stojančiojo.

Naujasis slenkstis stojant į aukštąsias mokyklas bus vienodas ir tiems, kas pretenduos į valstybės finansuojamas vietas, ir tiems, kas pasirengę mokėti už studijas. Tiesa, tiems, kas rinksis menų studijas, taikomos išimtys.

„Matematika yra labai svarbi ir tampa dar svarbesnė. Matematikos egzaminas nuo 2024 metų tampa privalomas visiems stojantiems į aukštąsias mokyklas, šiuo metu toks reikalavimas yra tik pretenduojantiems į valstybės finansuojamas vietas.

Taip pat stiprinami vidurinio ugdymo baigimo reikalavimai. Šiuo metu norint baigti mokyklą reikalingi bent du egzaminai, abu gali būti mokykliniai. 2025 metais bus reikalingi du valstybiniai, 2027 metais – jau trys valstybiniai, norint gauti brandos atestatą“, – paaiškino švietimo, mokslo ir sporto viceministras R. Skaudžius.