Lietuvos kolegijų direktorių konferencija

Naujienos

2022.03.03

Lietuvos aukštosios mokyklos nutraukė ryšius su Rusija ir Baltarusija

Lietuvos aukštojo mokslo institucijos sustabdė bet kokį bendradarbiavimą su Rusijos Federacija ir Baltarusijos Respublika švietimo, studijų ir mokslo srityse: nutraukiami ryšiai su aukštosiomis mokyklomis, kartu vykdomi projektai, partnerystės programos. Aukštosios mokyklos, Lietuvos universitetų rektorių konferencija (LURK) bei Lietuvos kolegijų direktorių konferencija (LKDK), Lietuvos mokslo taryba (LMT) išreiškia solidarumą su Rusijos užpulta Ukraina ir skelbia apie sankcijas agresorei ir karą palaikančiai Baltarusijai.

Lietuvos aukštosios mokyklos pranešė, kad nutraukia visų formų bendradarbiavimą tiek studijų, tiek mokslo srityse su abiejų valstybių aukštosiomis mokyklomis.

Šiuo metu taip pat rengiamasi priimti studentus, dėstytojus ir mokslininkus iš Ukrainos. LURK ir LKDK bendrai paskelbė, kad, solidarizuodamiesi su ukrainiečių tauta ir griežtai smerkdami Rusijos karinius veiksmus prieš nepriklausomą Ukrainą, yra pasirengę panaudoti visus turimus resursus padėti šios valstybės universitetams, į Lietuvą prieglobsčio ieškoti atvyksiantiems ukrainiečiams, suteikiant jiems galimybę tęsti studijas, mokslinius tyrimus, įsikurti Lietuvoje.

LMT šiuo metu peržiūri galimus veiksmus dėl tarptautinių sutarčių, skirtų skatinti tyrėjų bendradarbiavimą ir bendrus mokslinius tyrimus, kuriose dalyvauja Rusija ir Baltarusija, įgyvendinimo.

Taryba taip pat kreipėsi į ES Jungtinio programavimo iniciatyvos „Kultūros paveldas ir globaliniai pokyčiai – nauji iššūkiai Europai“ koordinatorius su pasiūlymu stabdyti Baltarusijos dalyvavimą artimiausiame kvietime teikti paraiškas, paskelbė neremsianti tų iniciatyvos projektų, kurių konsorciume dalyvaus partneriai iš Baltarusijos.

LMT papildomai tariasi dėl paramos Ukrainos tyrėjams, galimybių suteikti jiems prieglobstį Lietuvoje tęsti mokslinius tyrimus, skatina mokslininkus palaikyti ryšį su bendrų Lietuvos–Ukrainos projektų partneriais.

Lietuvą nutraukti visus ryšius su Rusija ragino ir Ukrainos švietimo ir mokslo ministras Serhiy Shkarlet. Kreipimesi į ES švietimo ministrus S. Shkarlet prašė įvesti griežtus ribojimus Rusijos institucijų ir organizacijų švietimo ir mokslinėms veikloms, uždrausti Rusijos mokslo ir švietimo institucijoms, jų darbuotojams ir studentams prieigą prie tarptautinių finansavimo šaltinių, akademinio mobilumo programų, bet kokių formų bendradarbiavimo švietimo ir mokslo srityje.

Šaltinis:
https://smsm.lrv.lt/lt/naujienos/lietuvos-aukstosios-mokyklos-nutrauke-rysius-su-rusija-ir-baltarusija?lang=lt