Lietuvos kolegijų direktorių konferencija

Naujienos

2019.09.29

Dešimt balų. Ar bus kam pakeisti į pensiją išeinančius inžinierius?

Jaunuolių, priimtų į inžineriją, skaičius per penkerius metus sumažėjo 2,5 karto. Jei 2015 m. rugsėjį mokytis inžinerijos į universitetų ir kolegijų pirmus kursus susirinko apie 6 tūkst. studentų, tai šiemet viso labo 2400 pirmakursių. Kai kuriuose universitetuose ir kolegijose dėl šios priežastys yra uždaromos nuo 30 iki net 90 proc. visų studijų programų.

Regioninėms inžinerinės krypties kolegijoms dėl sumažėjusio studentų skaičiaus iškilo rimta išlikimo grėsmė. Beje, kaip rodo oficialioji statistika, kasmet nuo 30 iki 50 proc. visų inžinerinių bei technologionių mokslų studijų krypčių studentų iškrenta.

Tiesa, Vyriausybė prieš keletą metų paskelbė inžinerinius ir technologinius mokslus prioritetine kryptimi bei padidino valstybės finansuojamų vietų šios krypties studentams; bet jaunuoliai šios žinios neišgirdo. Investicijų ekspertai atreipia dėmesį, jog nesant parengtų inžinierių nuo Lietuvos nusigręš potencialūs investuotojai.

LRT RADIJO laidoje „Dešimt balų“ diskutuoja Lietuvos kolegijų direktorių konferencijos prezidentas, Kauno technikos kolegijos direktorius Nerijus Varnas ir ekonomikos ir inovacijų viceministras Gintaras Vilda.

LAIDA:
https://www.lrt.lt/mediateka/irasas/2000079711/desimt-balu-ar-bus-kam-pakeisti-i-pensija-iseinancius-inzinierius?fbclid=IwAR2G5fbR_RrAfk_MNp4-Pf13XKTGsmp0mCaW3GxdteyBQYDMK1plDx_inTE