Lietuvos kolegijų direktorių konferencija

Naujienos

2021.05.26

Lietuvos kolegijos antrą kadenciją turės savo atstovą „EURASHE“ Taryboje

Didžiausioje Europoje profesinio aukštojo  mokslo institucijas vienijančioje organizacijoje „EURASHE“ (European Association of Institutions in Higher Education) Lietuva antrą kartą iš eilės turės savo atstovę, Lietuvos kolegijų direktorių konferencijos (LKDK) deleguotą Mokslo taikomosios veiklos komiteto pirmininkę dr. Nijolę Zinkevičienę.

„EURASHE“ generalinėje asamblėjoje išrinktas naujas asociacijos prezidentas, kuriuo tapo Armando Pires iš Setubal politechnikos instituto (Portugalija).  Į 9 narių Tarybą išrinkta ir LKDK atstovė dr. N. Zinkevičienė. Lietuvos atstovei tai jau bus antroji iš eilės kadencija „EURASHE“ Taryboje.

„Tai tikrai didelis Lietuvos kolegijų įvertinimas. Galimybė būti „EURASHE“ Taryboje reiškia dalyvavimą priimant svarbiausius strateginius Europos profesinio aukštojo mokslo sprendimus ir žinoti šio sektoriaus aktualijas. Tai galimybė įtraukti Lietuvos kolegijas į europines studijų ir mokslo programas, kurti bendradarbiavimo ryšius su kitų šalių taikomųjų mokslų universitetais, dalintis gerąja patirtimi.  

Ši narystė yra ypač svarbi dabar, kai kalbama apie universitetų ir kolegijų misijų išgryninimą nacionaliniu mastu, taikomųjų mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros vykdymą kolegijose ir kitas temas. „EURASHE“ veikla suteikia daug argumentų šioms diskusijoms. Lietuvos kolegijų narystė „EURASHE“ yra ilgametė. Iš šios asociacijos gauname europinę patirtį profesiniame aukštajame moksle, kurią pritaikome koleginio sektoriaus studijose ir taikomuosiuose moksliniuose tyrimuose bei eksperimentinėje plėtroje, - teigia dr. N. Zinkevičienė.

 „Rinkimuose man teko atstovauti ne tik Lietuvą, bet ir visas Šiaurės šalis, nes buvau vienintelė kandidatė iš šio regiono. Ypač pabrėžiau Latvijos atvejį, kuri vis dar nėra „EURASHE“ narė, tačiau per LKDK kontaktus bandysime šios šalies profesinio aukštojo mokslo institucijas įtraukti į „EURASHE“ veiklą.

Taip pat pažymėjau, kad Lietuvos kolegijos yra pakankamai stiprios, kad galėtų išeiti į tarptautinę areną su geriausiais savo veiklos pavyzdžiais, tokiais kaip Vilniaus kolegijos „Kūrybiškumo aikštelė“, leidžianti studentams ir dėstytojams įgyti ateities kompetencijų ar Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos organizuojamos „Mokslo dirbtuvės“, kur dėstytojai kartu su studentais sprendžia įvairias socialines problemas.

Gaila, kad skirtingai nuo daugelio Europos šalių profesinio aukštojo mokslo institucijų, Lietuvos kolegijos nevykdo magistrantūros studijų, nors dauguma turi pakankamai potencialo. Kolegijų studijų ir MTEP finansavimas ryškiai skiriasi nuo valstybės investicijų į universitetus. Reikia tikėtis, kad padėtis keisis ir Lietuvos kolegijos galės dar efektyviau pasinaudoti partnerystės ryšiais „EURASHE tinkle, - keliamus tikslus ir siekius pristato dr. N. Zinkevičienė.

„EURASHE“ buvo įkurta 1990 m. ir šiandien vienija daugiau nei 600 aukštųjų mokyklų Europoje ir už jos ribų.