Lietuvos kolegijų direktorių konferencija

Naujienos

2022.10.20

Dešimt balų. Kodėl skubinama kolegijų reforma?

Jau netrukus valstybinis kolegijų sektorius bus pastiprintas 20 mln. eurų. Tiesa, šias lėšas gaus ne visos kolegijos ir tik tuo atveju, jei jos sutiks jungtis prie kitų kolegijų arba taps universitetų padaliniais. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) jau netrukus kvies kolegijas pačioms teikti savanorišką optimizacijos ir reorganizacijos planą. Jį vertins ir tvirtins ministerijos sudaryta ekspertų grupė. Jei ekspertai nepatvirtins kolegijų siūlomo plano, ministerija priims kitus reorganizavimo sprendimus.

Tuo tarpu kuluaruose šnekama, neva optimizavimo planai jau yra seniai numatyti. Tad kai kurios kolegijos, vengdamos, kad joms nebūtų primestas jungimosi planas, jau pradėjo skelbti apie būsimą savo bendradarbiavimą su universitetais. Štai Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla jau paskelbė apie bendradarbiavimą su Vilnius tech universitetu. Kai kurių regioninių kolegijų atstovai neslepia, kad jie sulaukia universitetų siūlymų tapti jų padaliniais, bet kol kas neskuba pasirašyti tokių bendradarbiavimo sutarčių.

ŠMSM vadovybė tikina, kad naujoji kolegijų reforma prisidės tiek prie studijų, tiek prie studentų bei dėstytojų darbo kokybės, taip pat paskatins kolegijas atlikti daugiau mokslo taikomosios veiklos. Ką mąsto kolegijų sektoriaus atstovai apie siūlomą reorganizavimo planą? Ir ar kolegijų mokslo taikomosios veiklos reikalavimus sulyginus su universitetų, tikrai įvyks proveržis?

Diskutuoja Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas, profesorius Artūras Žukauskas, Lietuvos kolegijų direktorių konferencijos prezidentas, Kauno technikos kolegijos direktorius Nerijus Varnas ir Utenos kolegijos direktorius dr. Raimundas Čepukas.

Ved. Jonė Kučinskaitė

Šaltinis:
https://www.lrt.lt/mediateka/irasas/2000238116/desimt-balu-kodel-skubinama-kolegiju-reforma