Lietuvos kolegijų direktorių konferencija

Naujienos

2019.02.26

Stereotipai trukdo rinktis praktiką mažesnėse įmonėse

Nors koleginėse studijose studentai daugiau kaip 30% laiko praleidžia atlikdami praktikas ir lavindami praktinius įgūdžius aukštosiose mokyklose ar jų partnerių iš privataus sektoriaus įmonėse, tačiau dėl susidariusių stereotipų mažos ir vidutinės įmonės vis sunkiau randa praktikantų. Sprendžiant šią problemą Europoje startavo SAPS projektas „Learntowork.eu“.

Galimybė konkuruoti su didžiaisiais

Lietuvos kolegijų direktorių konferencijos (LKDK) prezidento Nerijaus Varno teigimu, itin stiprus praktinių įgūdžių lavinimo srityje esantis koleginis sektorius vis dažniau sulaukia prašymų iš mažesnių ir vidutinių įmonių parodyti praktikos naudą mažesnėse kompanijose.

„Koleginis sektorius itin artimai bendradarbiauja su verslu, todėl labai gerai jaučia rinkos pulsą ir privataus sektoriaus poreikius. Nuolatos diskutuojame ir paskutiniais metais matome tiek Lietuvoje, tiek ir visoje Europoje stiprėjančią tendenciją, kuri susiformavo viešoje erdvėje ir iš to atsirado stereotipai, jog geriausia rinktis praktiką – tik didelėse įmonėse.

Jauni žmonės baiminasi, kad klaidingas pasirinkimas jiems gali sutrukdyti pastatyti stiprius karjeros pamatus. Vyrauja nuomonė, kad didelis – visada geresnis, o mažesnis turi mažiau resursų, nėra taip gerai žinomas, todėl toks pasirinkimas visada bus prastesnis. Didelės ir garsios kompanijos tikrai turi savo privalumų ir pranašumų - kaip galimybė specializuotis ir likti dirbti garsioje kompanijoje, galbūt geresnė technologinė bazė.

Tačiau mažos ir vidutinės įmonės yra nepakeičiamos, jeigu kalbame apie platesnį požiūrį ir įgūdžių spektrą. Mažesnėje įmonėje jūs tikrai įgysite ne tik specialybinius praktinius įgūdžius, bet ir paties verslo valdymo sampratą, turėsite daugiau galimybių įsitraukti, daryti sprendimus, matyti visą kontekstą, visus procesus ir procedūras.

Taip pat labai svarbus faktorius - vidinė kompanijos komunikacija, žmogiškieji santykiai, kurie įprastai gerokai šiltesni yra mažesniame kolektyve, kur vieni kitus žmonės geriau pažįsta“, - mažų ir vidutinių kompanijų praktikų privalumus vardina LKDK prezidentas.

Priemonių paketas norintiems pradėti

Pasak N. Varno, LKDK veiklą vykdo ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje, todėl, matydama esamą situaciją, labai noriai įsitraukė į projektą „Learntowork.eu“, kuris siekia sumažinti kolegijų ir mažų bei vidutinių įmonių bendradarbiavimo kliūtis.

„Tai labai svarbus projektas, kuris juda į finišo tiesiąją, o jo vystymo metu sukurti produktai leis paprastai ir kokybiškai verslui organizuoti praktikas studentams. „Learntowork.eu“ projekto specialistai iš 10 Europos valstybių kolegijų kartu su verslo atstovais ir studentais įmonėms ir kolegijoms pateikė net 6 išskirtinius produktus. Išleisti du pagrindiniai leidiniai – vienas skirtas verslui, o kitas kolegijoms, kurie bus pagrindiniai kokybinių priemonių rinkiniai.

Taip pat  4-turi gidai, kuriuose galima rasti, kaip teisingai ir kokybiškai studentams sukurti praktikos darbo vietą, kokių priemonių ir procesų tam reikia, kaip praktiką paversti efektyvia, išvengti galimų problemų ar spręsti susidariusias sudėtingas situacijas. Visuose šiuose procesuose yra pateikiama informacija, kaip integruoti neįgaliuosius, kurie turi turėti lygias galimybes kaip ir likę mūsų visuomenės nariai“, - priemonių rinkinius pristato LKDK prezidentas N. Varnas.

 Projekto metu sukurtoje „Learntowork.eu“ svetainėje galima rasti ne tik šiuos praktikų organizavimo procesų gidus, bet ir duomenų bazę, jei ieškote kolegijos su kuria norite bendradarbiauti, konsultuotis ar plėtoti veiklą. Tikimasi, kad šios priemonės paskatins dar daugiau mažų ir vidutinių įmonių visoje Europoje ir Lietuvoje įsitraukti į bendradarbiavimą su aukštosiomis mokyklomis ir prisidėti prie švietėjiškos veiklos, gaunant abipusę naudą.

Sužinokite apie studentų praktiką MVĮ daugiau projekto interneto svetainėje www.learntowork.eu  ir padėkite savo verslui jau dabar.

Supporting Apprenticeships between Professional Higher Education & Small and Medium Enterprises (SAPS) – Parama MVĮ, besirengiančioms siūlyti praktiką (SAPS) - 572776-EPP-1-2016-1-BE-EPPKA3-SUP-APPREN.

Projektas finansuojamas programos „Erasmus + politikos reformos parama“ lėšomis.