Lietuvos kolegijų direktorių konferencija

Naujienos

2019.04.10

Smūgis kolegijoms: studijoms drastiškai mažinamas nemokamų vietų skaičius

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, palyginti su praėjusių metų planais, drastiškai mažina nemokamų vietų skaičių kolegijose.

Ministras sako priėmęs tokį sprendimą, nes pernai į valstybės finansuojamas vietas kolegijose abiturientai tiesiog nestojo. Kolegijos tokį sprendimą vadina universitetų protegavimu ir sako, kad specialistus parengti universitetuose dvigubai brangiau nei kolegijose.

Praėjusiais metais kolegijoms Sauliaus Skvernelio vyriausybė buvo nepaprastai dosni – planuodama valstybės finansuojamas vietas aukštajam mokslui, kolegijų studentams skyrė beveik 1200 vietų daugiau nei universitetams.

Šiemet planai radikaliai pasikeitė: nemokamų vietų skaičius universitetams sumažintas vos pusšimčiu, o kolegijų studentams daugiau kaip trimis su puse tūkstančio mažiau nei pernai.

„Prieš metus tiek vyriausybė, tiek ministerija siuntė labai aiškią žinutę Lietuvai, kad kolegijų absolventų reikia verslui, reikia viešajam sektoriui, kolegijų reikia investuotojams, kurie ateina. Šiandien mažinamas koleginių vietų skaičius, didinamas finansavimas beveik milijonu eurų universitetams, tai viskas gerai – sektoriai gražiai sugyvena, bet reikėtų ne vieną sektorių kaip čia proteguoti, o abu sektoriai turėtų būti matomi ir reikalingi“, – sakė Lietuvos kolegijų direktorių konferencijos prezidentas Nerijus Varnas.

Kolegijų atstovai sako, kad juos nuvylė vyriausybės sprendimas.

„Valstybei šiandien inžinierių arba technologą, arba socialinių mokslų specialistą, slaugytoją kolegijose parengti kainuoja beveik dvigubai pigiau nei universitete“, – teigė N. Varnas.

Švietimo ir mokslo ministras sako, kad nemokamų studijų planus rengia pagal tai, kiek ir kokias studijas iš tiesų rinkosi abiturientai, nes pernai liko daug nepanaudotų valstybės finansuojamų vietų, o dalis abiturientų, turinčių gerus balus, buvo priversti mokėti už mokslą.

„Buvo prognozuojama, kad daug studentų reikia kai kuriose srityse, technologijose, bet studentai nestojo, jie stojo į kitas studijų programas ir stojo už savo pinigus ir su aukštais balais. Pernai buvo nepriimta vien tik į kolegijas 4000 studentų pagal planą, tai mes dar kartą kartojame tą patį? Žiūrėkit, kur noras daugiau veda. Tai kitais metais dar labiau bus nukirpta nuo bendro biudžeto. Turėtumėme dar vieną tokią kilpą ant kaklo. Tikrai to daryti nereikia“, – teigia švietimo ministras Algirdas Monkevičius.

Ministras sako, kad ir abiturientų, palyginti su praėjusiais metais, yra mažiau.

Visą tekstą skaitykite:
https://www.lrt.lt/naujienos/lietuvoje/2/1001247/smugis-kolegijoms-studijoms-drastiskai-mazinamas-nemokamu-vietu-skaicius?fbclid=IwAR2CXz1ko7Q6F_RgQCELMV2PI52H-qv61Vu3WFNN3Q8Bwgy9FJPcDSNJ-3Y