Lietuvos kolegijų direktorių konferencija

Naujienos

2019.12.09

Apie įstatymo pataisas ir aktualijas LRT radijo laidoje "Dešimt balų" diskutuoja Panevėžio kolegijos direktorius dr. Gediminas Sargūnas.

Seime įregistruota Mokslo ir studijų įstatymo (MSĮ) pataisa, kuria siekiama jau nuo 2020 m. įteisinti nemokamas bakalauro studijas. Vyriausybė šioms MSĮ pataisoms, kurias teikė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, pritarė dar rugsėjį. Dabar belieka sulaukti parlamento pritarimo. Iš viso ketinama finansuoti 20 tūkst. bakalauro studijų vietų universitetuose bei kolegijose (2019 m. į valstybės finansuojamas studijų vietas universitetuose ir kolegijose buvo priimta 11 770 pirmakursių; tiesa 1429 valstybės finansuojamos vietos liko neužimtos, nes stojantieji neatitiko reikalavimų, reikalingų gauti nemokamą studijų vietą).

Tam, kad būtų įvestos nemokamos bakalauro studijosprireiks 6 mln. eurų. Jei šiai pataisai parlamentas pritartų, nemokamai studijuoti galėtų jaunuoliai, stosiantys į universitetus ir kolegijas jau 2020 m. Tačiau tiek daugelio universitetų, tiek kolegijų atstovai skeptiški, girdi, nemokamas bakalauras apčiuopiamos naudos neduos? Kodėl aukštųjų mokyklų atstovai taip šneka? Ką mano studentai? Ir ar gerai mokyklas baigę jaunuoliai visais atvejais galės „nusinešti“ nemokamą bakalauro studijų krepšelį ten, kur jie norėtų studijuoti, ar vis dėlto bus priėmimo kvotos? Pagaliau, ar išliks vadinamos komercinės studijų vietos? Ved. Jonė Kučinskaitė.

Laidos įrašą rasite čia:

https://www.lrt.lt/mediateka/irasas/2000086577/desimt-balu-kam-naudingos-nemokamos-bakalauro-studijos?fbclid=IwAR2VnRCuYWN5ARgHA0LNo2-OeaNVas-9s-4w6HTGQk9j7HSfHFuZ3ll8sIU