Lietuvos kolegijų direktorių konferencija

Naujienos

2020.06.03

Ministrui Monkevičiui – dūriai dėl aukštųjų mokyklų bendrabučių renovavimo: prognozuoja teismus

Lėšas studentų bendrabučiams atnaujinti numatyta skirti pirmiausia pagal tai, ar aukštoji mokykla laikosi sutarto stojamojo balo kartelės priimdama studentus į valstybės nefinansuojamas vietas. Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius sakė, kad tai politinis kriterijus. Kolegijos jau tariasi su teisininkais ir planuoja teikti ieškinį teismui.

Kaip trečiadienį buvo kalbama nuotolinio Seimo Švietimo ir mokslo komiteto posėdžio metu, tai yra galimai neteisingas sprendimas, mat dalis universitetų ir kolegijos netenka galimybės pagerinti savo studentų buities sąlygas.

Seimo Švietimo ir mokslo komiteto narys Gintaras Steponavičius sudvejojo, ar teisingas toks švietimo, mokslo ir sporto ministro Algirdo Monkevičiaus sprendimas.

Ministerija yra suplanavusi 9 mln. eurų skirti aukštųjų mokyklų bendrabučiams atnaujinti.

Kaip Švietimo ir mokslo komiteto nuotoliniame posėdyje Seime sakė A. Monkevičius, šis klausimas praėjusį penktadienį buvo aptartas Lietuvos universitetų rektorių konferencijoje. Ministras sakė, kad yra keli kriterijai, pagal kuriuos lėšos paskirstytos bendrabučiams renovavimui.

„Norėtųsi, kad visos aukštosios mokyklos turėtų šių lėšų ir galėtų renovuotis, tačiau galvojant apie apimtį ir kriterijus buvo sprendžiama, kaip tai padaryti“, – sakė ministras.

Anot A. Monkevičiaus, buvo atsižvelgiama į bendrabučiuose gyvenančių studentų skaičių ir plotus. Tačiau pagrindiniu kriterijumi jis vadino stojamojo balo kartelės laikymąsi.

„Turime skatinti tas aukštąsias mokyklas, kurios atsižvelgė į Vyriausybės vykdomą politiką, orientuotą į kokybę. Vienas iš tokių kriterijų svarbiausių buvo ir spaudimas ta linkme, kad būtų laikomasi minimalių reikalavimų priimant į aukštąjį mokslą, į valstybės finansuojamas vietas, kartu siūlant suvienodinti tuos reikalavimus ir tiems studentams, kurie stoja ir į valstybės nefinansuojamas vietas. Pirmas kriterijus buvo skirti lėšas toms mokykloms, kurios laikėsi nustatytų kokybės reikalavimų“, – pabrėžė A. Monkevičius ir pridūrė, kad tai yra politinis kriterijus.

Anot G. Steponavičiaus, taip buvo užkirstos galimybės daliai aukštųjų mokyklų – joms nesuteikta galimybė pasirūpinti studentų buities sąlygų gerove.

Seimo narys mano, kad kolegijoms ir keliems universitetams taikomi kriterijai yra neteisėti, tad dėl to kils ir aštrių ginčų, ir galimai netgi teismų. Juolab, anot G. Steponavičiaus, jokiuose teisės aktuose minimalaus balo valstybės nefinansuojamoms vietoms reikalavimo nėra įtvirtinta.

Kaip sakė komiteto narys Vytautas Juozapaitis, studentai neturėtų kentėti dėl kažkieno neįvykdytų nurodymų.

„Mes kalbame apie bendrabučių renovaciją, o ne aukštųjų mokyklų vadovų nubaudimą“, – pabrėžė V. Juozapaitis.

Lietuvos kolegijų direktorių konferencijos vadovas Nerijus Varnas tokį ministro sprendimą vadino neteisingu ir sakė, kad kolegijos tariasi su teisininkais ir rengiamasi kreiptis į teismą.

„Tai negarbinga“, – sakė N. Varnas. Jis mano, kad taip ministerija nori išstumti kolegijas iš aukštosioms mokykloms skirto finansavimo dalybų.

Anot N. Varno, ministerija savo sprendimą priėmė gegužės 22 dieną, o kolegijos paraiškas gauti lėšų bendrabučiams atnaujinti pateikė gegužės 21 dieną.

Šaltinis:
https://www.lrt.lt/naujienos/lietuvoje/2/1184555/ministrui-monkeviciui-duriai-del-aukstuju-mokyklu-bendrabuciu-renovavimo-prognozuoja-teismus?fbclid=IwAR2c3030Ny7DNi0BtO9u6U1PIxEp_Hk6bUAxQFbAptbIgk4cvxuVCyK5ms0